Pisang Untuk Gout : Rendah Purine, Tinggi Vitamin C

pisang-untuk-goutAsid nukleik – salah satu daripada bahan penting dalam tubuh kita – termasuk bahan yang dipanggil purine. Sisa purin adalah asid urik.

Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak asid urik dalam badan anda, ia boleh membentuk kristal yang menyebabkan keradangan dan kesakitan pada sendi anda. Gangguan metabolik ini dikenali sebagai gout .

Walaupun ada faktor lain yang menyumbang kepada gout, semakin tinggi kadar asid urik dalam tubuh anda, semakin besar kemungkinan keradangan gout, bengkak, dan rasa sakit.

Pisang Dan Gout

Mengubah diet anda dapat membantu menurunkan kadar asid urik. Makan diet rendah purin boleh menurunkan pengeluaran asid urik, yang akan mengurangkan serangan gout.

Pisang adalah makanan rendah kandungan purin. Ia juga tinggi Vitamin C. Pengambilan vitamin C lebih tinggi dikaitkan dengan risiko gout yang lebih rendah.

Sebiji pisang besar mengandungi 11.8 mg vitamin C. Jumlah vitamin C yang disyorkan untuk wanita dewasa adalah 75 mg dan lelaki dewasa adalah 90 mg. Sebiji pisang yang besar yang membekalkan kira-kira 16 peratus daripada vitamin C yang disyorkan untuk diet harian bagi wanita dan kira-kira 13 peratus untuk seorang lelaki.

Pisang rendah purin dan tinggi vitamin C, yang menjadikan ia makanan yang baik jika anda mempunyai gout.

Mengubah diet anda untuk memasukkan lebih banyak makanan purin, seperti pisang, dapat menurunkan jumlah asid urik dalam darah anda dan mengurangkan risiko serangan gout berulang. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengambil ubat untuk merawat gout anda.

Makanan lain yang rendah purine

Walaupun mengubah diet tidak menyembuhkan gout anda, ia boleh melambatkan proses kerosakan sendi dan menurunkan risiko serangan berulang dengan mengurangkan kadar asid urik dalam darah anda.

Sebagai tambahan kepada pisang, berikut adalah makanan purin yang lain untuk menambah makanan anda:

  • buah-buahan
  • beri hitam
  • sayur-sayuran (bayam dan asparagus – tidak meningkatkan risiko serangan gout atau gout)
  • kacang (termasuk mentega kacang)
  • produk susu rendah lemak / lemak tanpa lemak (susu, yogurt, keju)
  • telur
  • kentang
  • tauhu
  • pasta

Elakkan Makanan berikut

Makanan yang perlu dielakkan (hadkan kuantiti pengambilannya) jika anda mempunyai gout. Jika anda mempunyai gout, berikut adalah beberapa makanan perlu dielakkan:

  • minuman manis
  • makanan manis
  • sirap jagung fruktosa tinggi
  • daging merah (daging lembu dan kambing)
  • organ dan kelenjar daging (hati, roti manis, buah pinggang)
  • bacon
  • makanan laut

Berbincang kepada doktor tentang cara terbaik untuk mengawal gout dan mengurangkan risiko serangan gout.

Pemakanan Untuk Pesakit Gout

gout

Posted on July 30, 2019, in gout, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment